|
DUR BRZUSZNY
DUR BRZUSZNY (łac.
typhus abdominalis), zwany dawniej tyfusem lub tyfusem brzusznym, jest
ogólnoustrojową chorobą bakteryjną wywołaną Gram-ujemnymi
pałeczkami z gatunku Salmonella Typhi. Wywołują ją bakterie z grupy
salmonelli, które w temperaturze 60°C giną już po kilkunastu
minutach. Źródłem zakażenia może być brudna woda, nieumyte
owoce, a także nieczystości zawierające w sobie pałeczki Salmonella
Typhi.
OBJAWY: Charakteryzuje się gorączką, krańcowym wyczerpaniem, bólami brzucha, objawami zatrucia endotoksyną (splątanie, które charakteryzuje się ograniczeniem toku myślenia, zaburzeniami świadomości, czasem omamami i urojeniami, jak również pobudzeniem ruchowym "w obrębie łóżka") i różową wysypką, tak zwaną różyczką durową czyli rumieniową wysypką plamisto-grudkową zlokalizowaną na skórze klastki piersiowej lub nadbrzusza. Wysypka ta pojawia się około 10 dnia choroby, są to drobne blado-różowe plamki, które nieznacznie wystają ponad powierzchnie skóry, znikają z niej pod wpływem dotyku lub rozciągania skóry w bezpośredniej okolicy. Wysypka utrzymuje się kilka dni, po czym znika, pozostawiają lekkie przebarwienie skóry. Typowy dla dur jest wygląd języka (w środku pokryty suchym, brunatnym nalotem a na krawędziach żywo czerwony). Towarzyszy tym objawom także powiększenie wątroby, śledziony i węzłów chłonnych szyi, oraz zapalenie spojówek. Pomimo gorączki występuje względna bradykardia, czyli niskie tętno (poniżej 50 uderzeń na minute). Brzuch jest wzdęty i bolesny. Początkowo występują wzdęcia, w późniejszym etapie pojawia się biegunka i częste oddawanie grochowa tych stolców. W okolicach czwartego tygodnia choroby, temperatura ulega wahaniom, aż w końcu normalizuje się. Okres zdrowienia związany jest z silnym łaknieniem, chwiejnością usposobienia, zmianami troficznymi włosów, paznokci i skóry. ŹRÓDŁO
I DROGI ZAKAŻENIA: Zachorowanie na dur brzuszny następuje po dostaniu
się zarazków do przewodu pokarmowego. Najczęściej dochodzi do
tego na skutek spożycia produktów, picia zakażonej wody, lub
kontaktu z chorym (ręce chorego, naczynia, bielizna). Groźnymi
roznosicielami zarazków są muchy. Czasem dochodzi do poważnych
epidemii w internatach, szkołach lub w wojsku, spowodowanych spożyciem
zakażonych pokarmów (zwłaszcza takich, jak mleko, sery,
śmietana, ciastka z kremem lub lody). Źródłem zakażenia, choć
rzadko, mogą być też ludzie, którzy po przechorowaniu duru
brzusznego wciąż wydają zarazki, mimo tego, że wyzdrowieli. Czasami
nosicielstwo może utrzymać się latami. Na dur chorują najczęściej
ludzie młodzi, między 12 a 35 rokiem życia.
PROFILAKTYKA: Dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem, a także picie tylko czystej wody z pewnego źródła i unikanie kontaktu z nieczystościami zakażonymi bakteriami. Możliwe też przyjęcie szczepionki uodparniającej, odporność zyskuje się po jednej dawce na okres co najmniej roku, przyjmuje się, że jest to okres około 3 lat. Niemniej Jadnak warto wiedzieć, iż szczepionka ta uodparnia niewiele ponad 60% ludzi, którzy ją przyjmują. Zatem zawsze warto pamiętać o higienie osobistej, szczególnie w kontaktach z potencjalnymi chorymi, czy przy spożywaniu posiłków. W krajach o niskim reżimie sanitarnym należy zachować szczególną ostrożność względem spożywanych napojów i pokarmów. Bezpieczne są butelkowane lub puszkowane napoje gazowane. Zawarty w nich dwutlenek węgla zapewnia kwaśny odczyn, w którym bakterie nie są w stanie przetrwać. W krajach Trzeciego Świata należy nieufnie podchodzić do sprzedawanej tam niegazowanej wody. Może ona być w istocie zwykłą wodą z kranu. Również wodę do celów higienicznych (mycie zębów, twarzy) należy gotować bądź odkażać - jednym z lepszych środków odkażających jest jodyna. ZAPADALNOŚĆ: Maleje na całym świecie z roku na rok. W Polsce w ciągu ostatnich 15 lat obniżyła się dziesięciokrotnie. Decydującą rolę w obniżeniu zapadalności odegrały następujące czynniki: lepszy stan sanitarny kraju, podniesienie poziomu higieny żywienia i higieny osobistej ludności, oraz uodpornienie czynne. Zmniejszenie śmiertelności zawdzięczamy wprowadzeniu antybiotyków do leczenia duru brzusznego. OKRES WYLĘGANIA: Najczęściej około 2 tygodni, a waha się od 1 do 3 tygodni. Przebycie choroby zapewnia stałą odporność. ROZPOZNANIE. Posiew krwi (warunek konieczny) oraz pomocniczo, jako podejrzenie dodatni posiew w kierunku Salmonella typhi moczu, kału lub plwociny. Objawami pomocniczymi w rozpoznaniu jest też występowanie niedokrwistości, leukopenii, małopłytkowości lub wystąpienie zespołu wykrzepiania śródnaczyniowego. Ponieważ dur brzuszny przebiega zwykle z wysoka gorączką, lekarz jest wzywany do chorego najczęściej już w pierwszych dniach choroby. Rzadko jednak nawet lekarz może od razu ustalić rozpoznanie, niektóre bowiem typowe dla dur brzusznego objawy występują dopiero pod koniec pierwszego tygodnia choroby. Z tego tez względu w przypadku choroby o utrzymującej się gorączce konieczne jest wezwanie lekarza i stosowanie zabiegów ochronnych, a więc- mycie rąk po odejściu od chorego, wydzielenie naczyń wyłącznie na użytek chorego i staranne ich mycie. LECZENIE. W ostatnich latach, dzięki nowym metodom leczniczym (antybiotyki), udaje się znacznie szybciej opanować chorobą. Stosowane antybiotyki: Ampicilina (4 g/dobę) przez okres gorączki, a także kilka dni po jej ustąpieniu. Alternatywne antybiotyki: ciprofloksacyna, cefoperazon, furazolidon. Stosowany z powodzeniem może być również sulfametoksazol z trimetoprimem (preparat Biseptol). Konieczne jest wyrównanie poziomu płynów i elektrolitów. ROKOWANIA. Rokowanie dobre, jeżeli wcześnie leczony, przed wystąpieniem powikłań, a ogólny stan i odporność chorego przed chorobą nie jest upośledzona. Nie należy bagatelizować tej choroby, ponieważ może ona doprowadzić do wielu bardzo poważnych powikłań, takich jak zapalenie jelit, płuc, opon mózgowych czy pęcherzyka żółciowego. Poza tym pomimo leczenia, około 1% zapadających na tą chorobę umiera. |
DARIEN - Klub awanturniczych przygód.
SITEMAP:
Strona
Główna Klub Darien
Wyprawy Relacje Ekspedycje Strefa Awanturnicza Przewodnik po Świecie Poradnik Kontakt